Zaměstnávání na dohody prochází v současné době mnoha změnami.

Již od letošního října je v platnosti u dohod řada novinek. Novela zákoníku práce ukládá od 1.10.2023 zaměstnavatelům povinnost předem rozvrhnout zaměstnanci pracovní dobu v písemném rozvrhu týdenní pracovní doby obdobně jako pro zaměstnance v pracovním poměru. Zároveň mají povinnost seznámit s rozvrhem či jeho změnou zaměstnance nejpozději 3 dny před začátkem období, na které je pracovní doba rozvržena. Na zaměstnance zaměstnané na dohody se také nově vztahují ustanovení ZP týkající se osobních překážek v práci a ustanovení týkající se příplatků za práci ve svátek, za práci o sobotách a nedělích, v noci a ve ztíženém pracovním prostředí.

Od ledna 2024 vznikne také zaměstnancům na DPP a DPČ při splnění zákonných podmínek nárok na dovolenou obdobně jako zaměstnancům v pracovním poměru. Vzhledem k tomu, že u DPP a DPČ zákoník práce nestanoví žádnou týdenní pracovní dobu, která je nutná pro určení délky dovolené, bude nově platit, že výhradně pro účely dovolené se za týdenní pracovní dobu považuje u zaměstnanců pracujících na DPČ a DPP týdenní pracovní doba v délce 20 hodin týdně, a to bez ohledu na to, zda a v jakém skutečném rozsahu počtu hodin týdně byla práce v předmětné dohodě sjednána a následně konána.

Další změny v zaměstnávání na dohody týkající se limitů výdělků na DPP a DPČ, při kterém vznikne povinnost platit pojistné a v souvislosti s tím zaměstnanci přihlašovat k sociálnímu a zdravotnímu pojištění, přinesl konsolidační balíček a jejich účinnost je plánována od července 2024.