Podnikáte a nejste si naprosto jisti, které náklady jsou v rámci vaší činnosti nedaňové?

Je třeba se držet Zákona o daních z příjmů a rozeznat, které náklady jsou daňově uznatelné a které ne? Konkrétní odstavec, který se tomuto tématu věnuje je § 24 odst.1 a zmiňuje, že jsou to takové, které jsou vynaloženy na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů. Náklady musí přímo souviset s dosahovanými příjmy a pro účely zjištění základu daně se poté odečtou ve výši, kterou poplatník prokáže.

Zákon ovšem také ustanovuje v § 25 náklady, které nejsou považovány za daňově uznatelné. Většinou se jedná o náklady na pořízení hmotného majetku nad hranici, kterou zákon o daních z příjmů stanoví. Dále také penále, pokuty, úroky z prodlení a jiné sankce, peněžité tresty nebo náklady na reprezentaci.

Na druhou stranu smluvní pokuty, úroky a poplatky z prodlení nebo penále ze závazkových vztahů mnohou být daňově uznatelné, pokud proběhla jejich úhrada.

Dary jsou obecně považovány za daňově neuznatelný náklad. Pokud chceme, by byl dar daňově uznatelný, je třeba, aby plnil podmínky stanovené v Zákoně o daních z příjmů § 15. Dle citace zákona musí být tedy uplatněn na „vědu a vzdělávání, výzkumné a vývojové účely, kulturu, školství, na policii, na požární ochranu, na podporu a ochranu mládeže, na ochranu zvířat a jejich zdraví, na účely sociální, zdravotnické a ekologické, humanitární, charitativní, náboženské pro registrované církve a náboženské společnosti, tělovýchovné a sportovní, a politickým stranám, politickým hnutím, evropským politickým stranám nebo evropským politickým nadacím na jejich činnost“.

V případě fyzických osob se musí jednat o osoby, které jsou „poskytovateli zdravotních služeb nebo provozují školy a školská zařízení a zařízení pro péči o toulavá nebo opuštěná zvířata nebo pro péči o jedince ohrožených druhů živočichů, na financování těchto zařízení, dále fyzickým osobám s bydlištěm na území České republiky, které jsou poživateli invalidního důchodu nebo byly poživateli invalidního důchodu ke dni přiznání starobního důchodu nebo jsou nezletilými dětmi závislými na péči jiné osoby podle zvláštního právního předpisu, na zdravotnické prostředky nejvýše do částky nehrazené zdravotními pojišťovnami nebo na zvláštní pomůcky podle zákona upravujícího poskytování dávek osobám se zdravotním postižením nejvýše do částky nehrazené příspěvkem ze státního rozpočtu a na majetek usnadňující těmto osobám vzdělání a zařazení do zaměstnání“.

 Hodnota daru musí být ve zdaňovacím období alespoň 2% základu daně nebo alespoň 1 000,-.

Nejvíce rozšířeným daňově neuznatelným nákladem je náklad spojený s občerstvením nebo pohoštěním obchodních partnerů. Do stejné kolonky ovšem nemůžeme zahrnout reklamní a propagační předměty opatřené obchodní značkou nebo ochrannou známkou, jejichž hodnota není vyšší než 500,- bez DPH. Taktéž nesmí jít o předměty, které jsou předmětem spotřební daně, kromě tichého vína.

Sociální a zdravotní pojištění hrazené za zaměstnance je při splnění zákonných podmínek daňově uznatelný výdaj, ale u podnikajících fyzických osob se pojištění ani doplatky za daňově uznatelné nepovažují.

Dalšími nedaňovými náklady jsou například tvorba účetních opravných položek, účetní odpisy pohledávek, tvorba účetních rezerv, ale třeba i neodvedené sociální a zdravotní pojištění za zaměstnance do 31. dne následujícího měsíce po ukončení zdaňovacího období, dále škody nad rámec náhrady, výdaje na osobní spotřebu nebo manka.

Hana Kafková

Projektová manažerka