K titulku dnešního zápisu do lodního deníku mě inspirovaly testy z češtiny k přijímačkám na gymnázia, které teď nacvičujeme nanečisto každý víkend doma; v každém je také otázka na doplnění slova ze zavedeného úsloví nebo přísloví. Mám pocit, že tvůrci testů mají zvrácený smysl pro humor, neboť v testech mívají úsloví typu „hodit flintu do žita“, „Mezi slepými jednooký králem“ případně „Kdo je zvědavý, bude brzo starý“ namísto, aby tam dali třeba „žádný učený z nebe nespadl“, „I mistr tesař se někdy utne“ nebo „Chybami se člověk učí“. Přísloví a jiná lidová moudra sbírám celý život a stále znovu mě fascinuje, jak trefná, pravdivá a přitom elegantně jednoduchá jsou.

V jednom z předchozích deníků jsem psala, jak zlé dopady má, když má strach velké oči. Přeceňování strachu z čehokoliv, co na nás číhá ve vnějším světě (nebo si myslíme, že to číhá), například zkouška ve škole, klesající obrat nebo bouře na moři, celou situaci jenom zhoršuje. Zmiňovala jsem, že lidé, kteří se báli bouře na moři, měli horší průběh mořské nemoci a celkově celou situaci vnímali hůř než ostatní na stejné palubě. Vždycky říkám, že pokud půjdete do nějakého projektu s tím, že se určitě nepovede, máte jistotu, že se opravdu nepovede. To, jak z nějaké situace vyjdeme, totiž záleží na našem vnitřním mentálním nastavení, nikoliv na tom, co se doopravdy uděje. Někomu to může znít divně – děje se nám vlastně to, jací jsme – ale zkuste se zeptat dvou lidí, jak vnímali třeba obchodní jednání nebo jinou situaci, kde byli účastni oba dva. Vsadím se, že se dozvíte dva různé příběhy a pokud si vyberte hodně odlišně nastavené lidi, klidně to u jednoho bude komedie a u druhého horor. Ostatně nedávno jsem zažila přesně takovou situaci a tak extrémní rozdíl v jejím vnímání u mě a u kolegy.

Na začátku nového roku většinou přemýšlíme o výhledech, jaký ten rok asi bude, jaké jsou predikce, co se asi stane a jak na to budeme reagovat s naším podnikáním. Dělají se plány, rozpočty, strategie atp. K plánování a rozpočtování jsem psala hafo článků, proto teď nabízím trochu alternativní pohled založený na předchozí úvaze. Vážně je to, co je prezentováno jako negativní, negativní i pro váš byznys? Nemůže náhodou stejný princip, tedy mentální naladění fungovat i na firmu? Mám vlastní zkušenost s tím, že pokud si opravdu hluboce věříte, neváháte, nepochybujete, pak se opravdu dějí zázraky i v podnikání. Navíc samy bez nějakého šíleného úsilí. Tím ale netvrdím, že nemáte jít štěstí naproti a jen prodlévat v zenovém klidu a víře na divanu doma. Spíš se snažím říci, abyste nedělali to, co vám zvnějšku cpou jako že dělat musíte (měli byste, dělají to ostatní apod.) a nezdávejte se toho, z čeho vás ostatní zrazují (protože jim to nevyšlo, takto se to nedělá, nemáte na to apod.). Takže při svých plánech na rok odvážného a troufalého tygra se nedržte při zdi, nevzdávejte boj před večerem, ne***** hned v síni ani nestahujte kalhoty, když brod je ještě daleko, i kdyby se na vás valily předpovědi a varování toho nejhoršího kalibru. Odvážnému přece štěstí přeje a nakonec naděje umírá poslední.

50°6,913‘ N 14°30,296‘E, Petra Štogrová

Petra Štogrová

Jednatelka – Managing Partner