Pracuji ze své domácí suchozemské souřadnice a za okny slyším už celý den motorovou pilu. V zahradách tady všichni máme poměrně staré a tedy vzrostlé stromy a naši sousedé se zřejmě vrhli na jejich radikální předjarní úpravu. Vypadá to, že si najali četu zkušených pracovníků s profesionálními nástroji patřičné síly a také razance. Na malý keřík vám postačí zahradnické nůžky z Hornbachu, ale na vysoké stromy si raději pozvete někoho, kdo na to má patřičné vybavení a zkušenosti. Už mě znáte, takže tušíte správně, že tady nehodlám popisovat zahradnické práce, ale zase směřuji k tématu týkajícímu se ekonomiky a řízení podniku.

Jak spolu souvisí profesionální prořez stromů a podnikání? Všichni nějak umíme podnikat, nasbírali jsme zkušenosti nejvíce ve škole života, učíme se z chyb, radíme se s kamarády, okukujeme, co dělají ostatní dobře. Stejně tak asi umíme posekat trávu a zkrotit plevel nebo tvar malých keříků vlastními silami a čas od času se s někým rychle poradíme, stejně jako v tom podnikání. Zdá se mi ale, že jsme se stále nenaučili odhadovat své síly a nástroje v podnikání stejně střízlivě jako na své zahradě.  Když vám přeroste tráva přes hlavu, možná usoudíte, že bude lepší si na toho někoho najmout, i když byste to zvládli sami; o s to spíše nepolezete na vysoký strom s pilkou v zubech jištěni šňůrou na prádlo, abyste zkrátili korunu. Navzdory tomu ale vidíme desítky podnikatelů, kterým podnikání bud přerostlo přes hlavu jako ta tráva a nebo se chystají na kroky podobně radikální jako kácení vzrostlých stromů, ale vezmou si na to pouze své vlastní znalosti, nástroje a lidi.

Může jít například o strukturování, expanzi na cizí trhy, změny ERP vč účetního SW, investice, financování nebo přeměny, které děláte možná jen jednou za podnikatelskou kariéru. Může ale jít i o akce, které když vám jednou někdo nastaví a ukáže, budete schopni je dobře udržovat dál, jako ten trávník a keříky, například efektivitu účetnictví, reporting, kontrolní prostředí, řízení cash flow, vybudování účetního oddělení, mentoring finančního manažera apod. Moje soukromá statistika za ta léta ukazuje, že projekt započatý vlastními silami trvá o 100-200% déle a povede se jen v polovině případů. Ta druhá polovina končí SOS v rukách profesionálů, pak už ale celkové náklady na projekt představují o 50-250% více než by projekt stál, kdyby jej profesionálové dělali hned od začátku. Není výjimkou, že nezdařený pokus o ořez stromu po domácku končí zlomeninou, úhynem stromu nebo jinak zrůdně, úplně stejně je to u firemních projektů, u kterých nemáte jistotu opřenou o dostatečně rozsáhlou řadu relevantních zkušeností.

Tak mě ty zvuky motorových pil inspirovaly k tomu, že si raději objednám zahradníka na jarní kultivaci zahrady. Kdybyste měli někoho šikovného, dejte mi vědět. Na oplátku dejte vědět, kdybyste vy potřebovali od nás zastřihnout nebo jinak zkultivovat vaši zahradu podnikání a pomoci s typově podobnými projekty, které jsem výše uvedla jako příklady.

36°25.014‘ N 25°25.592‘E, Petra Štogrová

Petra Ester Jedlickova

Jednatelka – Managing Partner