• Autor příspěvku
  • Rubriky příspěvkuDaně
  • Čas na čtení:7 minuty čtení

Daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob je třeba podat nejpozději do tří měsíců po uplynutí zdaňovacího období. Základní termín pro podání daňového přiznání za rok 2023 je do 2.4.2024. Pokud se rozhodnete podat přiznání elektronicky, máte na to 4 měsíce, tedy do 2.5.2024. Lhůta pro podání se prodlužuje v případě, že využijete služeb daňového poradce nebo advokáta. V tomto případě máte k dispozici 6 měsíců, takže termín pro podání je do 1.7.2024

Kdo má povinnost podat daňové přiznání?

Daňové přiznání je povinen podat každý, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmu fyzických osob, přesáhly v daném kalendářním roce částku 50 000 Kč. Do tohoto limitu se nezahrnují příjmy osvobozené od daně nebo příjmy, ze kterých je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně.

Daňové přiznání musíte podat i v případě, že vaše roční příjmy podléhající dani z příjmů nepřesáhly 50 000 Kč, ale vykazujete daňovou ztrátu.

V případě, že nejste český daňový rezident a uplatňujete další slevy na dani nebo daňové zvýhodnění kromě základní slevy na poplatníka, tj. slevy na dani podle § 35ba odst. 1 písm. b) až e), také musíte podat daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob.

Daňovému přiznání se nevyhnete, pokud váš starobní či invalidní důchod v roce 2023 překročil částku 622 800 Kč.

Daňové přiznání máte tedy povinnost podat v případě souběžných příjmů ze závislé činnosti od více zaměstnavatelů či výkonu práce i v zahraničí. Popřípadě při jiném vedlejším příjmu.

V jakých případech se vyhnete podání daňového přiznání?

Podání daňového přiznání se vyhnete v případě, že jste obdrželi pouze příjmy, které jsou od daně osvobozené. Například z prodeje nemovitostí (pokud byly splněny podmínky pro osvobození), příjmy ve formě dávek z nemocenského pojištění, z důchodového pojištění (do stanoveného limitu) a podobně.

Povinnost podat daňové přiznání nemáte, jestliže jste obdrželi pouze příjmy ze závislé činnosti od jednoho zaměstnavatele či více zaměstnavatelů po sobě jdoucích. To platí za předpokladu, že vaše další příjmy (například příjmy z pronájmu, z prodeje cenných papírů, dary) nepřesáhly 20 000 Kč za celý rok. Další podmínkou je, že jste jako zaměstnanec podepsali u svého zaměstnavatele prohlášení poplatníka k dani z příjmů.

Komu se vyplatí podat daňové přiznání?

Daňové přiznání se vyplatí podat těm, kteří byli v roce 2023 zaměstnáni jen část roku a zbytek roku byli registrováni na pracovním úřadě. Tito poplatníci často nevyčerpají celou základní slevu na poplatníka. Pokud daňové přiznání podáte, získáte slevu na dani v plné výši, musíte však přiložit potvrzení o zdanitelných příjmech od zaměstnavatele/ů.

Povinnosti vůči správci daně v případě příjmu osvobozeného od daně z příjmů fyzických osob

Každý příjem, který přesáhl částku 5 000 000 Kč a současně je osvobozen od daně z příjmů fyzických osob, např.

  1. Dary od příbuzných v linii přímé nebo v linii vedlejší
  2. Dědictví nabyté smrtí zůstavitele bez ohledu na příbuzenský vztah
  3. Příjem obmyšleného ze svěřenského fondu nebo rodinné fundace
  4. Příjem z bezúplatného nabytí vlastnického práva k jednotce
  5. Výhry z loterií, sázek a podobných her, které jsou osvobozené od daně z příjmů
  6. Příjem z prodeje podílu v obchodní společnosti, který je osvobozený od daně z příjmů

musíte správci daně oznámit, a to výši příjmu, popis okolností nabytí příjmu a datum, kdy příjem vznikl.

Oznamovací povinnost se netýká případů, kdy si správce daně může informaci zjistit z rejstříků a evidencí, do kterých má přístup, např. příjem z prodeje nemovitosti správce daně zjistí z evidence katastru nemovitostí. Naopak je nutné oznámit bezúplatné příjmy, u kterých v dostupných rejstřících a evidencích chybí údaj o výši příjmů.

Nesplnění této povinnosti podléhá vysokým sankcím správce daně.

Pokud daňový poplatník podá oznámení sám v papírové podobě (nemá datovou schránku), má termín do 1.4.2024. Pokud oznámení podá daňový poradce nebo advokát za daňového poplatníka, jeho termín se prodlužuje do 1.7.2024

Povinnosti OSVČ podat Přehled o příjmech a výdajích zdravotní pojišťovně a příslušné Správě sociálního zabezpečení

Lhůty2. května 2024Přehledy o příjmech a výdajích podává podnikatel, který podává daňové přiznání do 1.4.2024
1. června 2024Přehledy o příjmech a výdajích podává podnikatel, který podává daňové přiznání do 2.5.2024 datovou schránkou
1. srpna 2024Podání přehledů o příjmech a výdajích, pokud daňové přiznání podává daňový poradce

PP Business Services

Poradenská společnost