Zaplacené úroky lze odečíst ze základu daně, pokud máte hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření. Chcete-li úroky ve svém daňovém přiznání zohlednit, musíte ovšem splnit několik podmínek.

Zaměstnanci si mohou úroky odečíst při ročním zúčtování daně zaměstnavatelem a v případě OSVČ si je lze uplatnit v rámci daňového přiznání.

Jednou z podmínek při odpočtu úroků je fakt, že nemovitost slouží k bydlení Vám nebo někomu blízkému z rodiny, např. potomkům, rodičům, prarodičům. Spadá sem například i koupě či rekonstrukce rodinného nebo bytového domu nebo například i koupě rozestaveného bytu či domu. Dále koupě pozemku od developera, případně soukromého vlastníka, kde do čtyř let od uzavření úvěrové smlouvy bude zahájena výstavba. Lze sem zahrnout i vypořádání společného jmění manželů či spoludědiců. V nynější době lze uplatnit odpočet daní i na modernizaci vlastního bydlení, kvůli které si klient zřídil hypotéku nebo úvěr.

Důkaz, že bydlení je užíváno pro vlastní potřeby je nejjednodušší ověřit listem vlastnictví, občanským průkazem a úvěrovou smlouvou.

Při uplatnění úroků z hypotéky není možné dosáhnout daňového bonusu, ale pouze daňové vratky, to znamená, že si je lze odečíst pouze tehdy, pokud je na dani z příjmu odvedeno za rok 2022 více než je sleva na poplatníka (tj. 30 840 Kč pro rok 2022). Daňová úspora se tedy netýká např. osob, které pracují za minimální mzdu, v případě OSVČ není výhodná při nulovém nebo velmi nízkém zisku a taktéž pro dohody o provedení práce s měsíční odměnou do 10 000 Kč.

V případě refinancování, tedy přechodu hypotéky k jiné bance, lze úroky zohlednit stejně jako v předešlých případech.

Nelze ovšem uplatnit úroky u investičních nemovitostí, nemovitostí užívaných k podnikání nebo rekreaci. Jednotlivé bytové jednotky jsou podrobně vypsány v §15 zákona o daních z příjmů.

Hana Kafková

Projektová manažerka