• Autor příspěvku
  • Rubriky příspěvkuDaně
  • Čas na čtení:3 minuty čtení

Dne 1.7.2022 nabyla účinnosti novela zákona č. 16/1993 Sb., o silniční dani, tato novela má zpětnou účinnost od 1.1.2022 – použije se za celé zdaňovací období 2022.

Předmětem daně silniční jsou nově pouze:

– nákladní vozidla tzv. zdanitelná vozidla (kategorie N2 nebo N3) nad 3,5 tuny

jejich přípojná vozidla (kategorie O3 nebo O4), pokud jsou registrována v registru silničních vozidel v ČR.

Zdanitelná vozidla jsou rozdělena do kategorie:

– s hmotností nad 12 tun – z takových vozidel je stanovena daň a uvádí se do daňového přiznání,

 – s hmotností do 12 tun – jsou sice předmětem daně, avšak je zde nulová sazba daně, z takových vozidel se daň neplatí a ani se neuvádějí do daňového přiznání.

V daňovém přiznání se nově budou uvádět jen vozidla, ze kterých se bude platit silniční daň a daňové přiznání k silniční dani se tak bude podávat jen v případě daňové povinnosti – tedy jen vozidla nad 12t.

Zrušení záloh daň se platí jednou ročně a je splatná k 31.1. následujícího roku. V případě, že jste zaplatili v roce 2022 zálohu na silniční daň u osobních vozidel či vozidel, za které je daň v nulové výši, můžeme žádat o vrácení uhrazené zálohy (pokud máte nějaký přeplatek/zaplacenou zálohu, tak si můžete ověřit ve Vaši daňové informační schránce).

Registrace k dani silniční Bude Vám zrušena ze zákona – žádné úkony ke zrušení registrace činit nemusí a registrace k silniční dani jako taková je zrušena úplně.

Hana Kafková

Projektová manažerka