Letos mě přepadla obzvlášť záludná jarní únava. Moje vysvětlení toho, proč se cítím jako mobil v úsporném režimu a s baterkou na 17%, je ten, že se potkávají tři náročná období v jednu chvíli. Jaro je sice příslibem lepších časů a počasí, ale zároveň vzduchem poletuje natěšená dávka pylů, se kterými nejspíše bojují moje sliznice. Rozjíždí se sezona, která je navzdory lockdownu živá a náročná jako každý rok. A především mě dohání stres z posledních 12 měsíců, kdy jsme se sice vyrovnali se změnou ekonomických a jiných podmínek, karanténou, omezením sociálních kontaktů, smrští změn v různých opatřeních (rozuměj zákazech), ztrátou příjmů, nejistotou apod., ale nikdo neříká, že to bylo jednoduché. Proto si myslím, že je důležité hledat zdroje energie, šetřit energii a když už ji vydávat, tak pouze na důležité věci.

Když se Kolumbus vypravil na svou legendární plavbu, věřil, že nová země nemůže být daleko, počítal, že maximálně 100 obzorů, což je asi 250 námořních mil. Představa, že cíl je blízko, nás nabíjí energií – musím uznat, že jsem si na Kolumba vzpomněla, když jsem se ohlédla zpět na poslední rok. Kdyby někdo řekl, co mě (nás) čeká, asi bych zalezla pod kámen, takže jsem vlastně radši, že jsme všichni věřili, že lockdown bude trvat jen pár dní, maximálně týdnů a pak už bude líp… Dnes jsem nadšená z toho, co všechno jsme zvládli. Ale taky pořádně unavená…

Na to, jak šetřit energii, existuje řada chytrých návodů. Nebudu je opisovat, ale když už jsem, jako vždy, u toho námořnictví, udělala jsem jednu zajímavou zkušenost. Nedělejte věci, které jsou správné, ale jen ty, které jsou opravdu nezbytně nutné. Je sice pravda, že „by se mělo to či ono“, ale pokud to není potřeba, udělejte to, až to opravdu potřeba bude. Jsem takový perfekcionista, takže pro mě bylo tohle úplná tortura, ale když jsem se párkrát přesvědčila o tom, že se něco dělalo zbytečně, třikrát měnilo apod., naučila jsem se vyčkat na pravou chvíli.

Spousta lidí si myslí, že námořníci na moři BOJUJÍ s živly. Je to naprostá pitomost a mimochodem bojovat s něčím, co stejně nejde změnit je megavelký další zaručený vysavač energie. S živly se zásadně nebojuje, živly musíte znát, sledovat a respektovat. Ideální je jejich síly využít. Námořnictví je v podstatě jen o tom, využívá síly větru a proudů a obecně účinků přírodních živlů. V minulém deníku  jsem psala o tom, jak je třeba využít současné situace pro změny, hledání inovací a také objevování malých pokladů ve vašich firmách. Podle mého názoru nejvíce smyslu dává využít energii právě na to objevování. Vím, že úsloví „objevit Ameriku“ vlastně znamená, že děláme něco, co už někdo jiný vymyslel a myslí se tím, že to děláme zbytečně; já bych skoro řekla, že když teď může být negativní něco co je pozitivní a pozitivní je to, co je negativní, tak bych docela ráda oprášila Kolumba a řekla, pojďme objevovat Ameriku! Já si myslím, že zbytečné to rozhodně není a čas na nové objevy a velké změny opravdu nastává. Tak šetřete energii, ať máte síly!

50°6,426’N 14°27,077’E, Petra Štogrová

Petra Štogrová

Jednatelka – Managing Partner