Na našem blogu budeme pravidelně uveřejňovat názorové články, komentáře k ekonomické situaci, inspirativní příběhy podnikatelů, odborné články z oblasti účetnictví, daní, mezd a finančního řízení a také vychytávky, řešení složitých případů, případně upozornění na změny anebo časté chyby. Budeme rádi, pokud od Vás opět budeme dostávat zpětnou vazbu a těšíme se na Vaše komentáře a dotazy!

Začátek kalendářního roku vybízí k vyhodnocení roku předchozího a sestavování plánů na nadcházející období (ať už tím má být příští pracovní týden, kvartál, rok nebo pětiletka). Než se však dostanu k tématu lednového blogu, kterým je plánování udržitelného rozvoje Vašeho podnikání, dlužím vysvětlení k titulku tohoto příspěvku.

V roce 2019 jsem začala psát příspěvky do blogu na základě zápisů a poznámek z mého lodního deníku; na moři jsem totiž vypozorovala zákonitosti, které platí i v byznyse nebo každodenním životě, naučila jsem se řadu postupů, které jsou užitečné i na souši a zažila jsem stavy strachu a nepohody, ale i euforie, štěstí a svobody, což mě nabilo energií, kterou využívám ve vlastním osobní i profesním životě. Poslední takový deník jsem zapsala v březnu 2020 (link https://www.crowe.com/cz/cs-cz/news/crowe-news-march-2020/lodni-denik-18-03-2020), kdy jsem probíhající pandemii a následnou krizi rozebírala z pohledu zvládání náročné plavby v extrémním počasí. Dnešním příspěvkem pokračuji v řadě lodních deníků nejen ve smyslu číslování, ale především ve smyslu sdílení zkušeností a postřehů z krize na moři, které jsou nám poučením pro krize na souši.

Odmlka v psaní deníků byla způsobena tím, že jsem na jaře roku 2020 dokončila plavbu pod vlajkou Crowe a jala se připravovat vlastní loď a posádku, se kterou jsem vyrazila na plavbu od 1. července 2020, dnes tedy máme za sebou 184. den společné plavby pod novou vlajkou PP Business Services (souřadnice uvedené v názvu článku jsou lokací jedné z našich kanceláří).

Teď tedy k tématu plánování na začátku nového roku. Obava z nejistoty je tím, co podle mého názoru rezonuje ve většině debat kolem stávající situace a zejména výhledů do budoucna. Pravda, také bych čekala u krizového řízení větší pevnost a transparentnost, ale než se trápit problémem, který nemůžeme sami odstranit, pojďme si udělat pořádek na vlastním stole. Věci, které máme před sebou nejsou úplně neznámé, ale také nečekejme, že budou 100% jisté. Zní to jako samozřejmé tvrzení, ostatně „poručíme větru, dešti“ se dnes používá jako vtip. Přesto ale někteří věří tomu, že bude dokonalá předpověď počasí nebo ekonomického vývoje, vymizí bolesti a nemoci (na vše přece musí existovat lék nebo očkování), nebude nepohoda a rizika tím pádem zmizí úplně. Zatímco u počasí dobře chápeme, že poručit větru ani dešti prostě nelze, ve finančním plánování se občas chováme, jako by to možné bylo.

Stejně jako plánování rozpočtu ve firmě, ani plánování trasy na moři samozřejmě není věštění z křišťálové koule. Existují matematické modely, které s velmi vysokou přesností počítají směr a sílu větru, mořských proudů a vln, pro ekonomiku pak modely počítají, jak se budou vyvíjet import/export, měnové kurzy, HDP a zaměstnanost. Pro krátkou vyjížďku na moři anebo řízení domácího byznysu Vám nejspíš toto bude úplně stačit, pro náročnější mořeplavbu resp. podnikání mají modely mnohem větší detail, například časování přílivových vln, sílu větru v nárazech, pozici front a izobar, vlhkost, viditelnost apod., zatímco pro ekonomické modely není dnes problém vypočítat odpovídající valorizaci mezd, průmyslovou produkci nebo míru likvidity přesně pro daný sektor hospodářství. At již tedy plánuji trasu po moři nebo vývoj byznysu, budu k tomu používat adekvátní nástroje, aktuální data a vždy si porovnám výstupy z více modelů, z nichž každý bude pracovat s jiným zdrojem dat. Využiji tedy maximum možností, které aktuálně mám k tomu, abych snížila míru nejistoty na možné minimum. To ovšem neznamená, že jsem se zbavila rizik!

Sedíte u svého notebooku nebo navigačního stolku a plánujete trasu na dané časové období, před sebou máte několik predikcí založených na různých datových modelech Porovnáte si je a zcela určitě nebudete sázet na jednu jedinou (jistou) cestu, alespoň na moři by vás tohle nikdy ani nenapadlo. Nejenom, že si připravíte trasu s různými variantami pro případné změny (které zaručeně nastanou), ale po celou plavbu budete neustále (resp. v odpovídajících intervalech) vyhodnocovat, zda reálný vývoj plavby stále odpovídá plánu. Logicky, pokud se plavba vyvíjí jinak, než bylo vypočteno, okamžitě začnete přemýšlet, jak velké riziko z toho vyplývá a jak na to zareagujete Finanční řízení ve firmách minulých dekád se provádělo tak, jako bychom opravdu „poroučeli větru dešti“, protože byl jeden plán, čísla v rozpočtech byla daná na celý rok a často se ani v průběhu roku nesměla měnit (i kdyby čert na koze jezdil). Ve světle předchozích řádků je zřejmé, že se takové finanční řízení nemůže potkat s realitou, navzdory tomu se ale stále praktikuje.

Pro shrnutí: při plánování v roce 2021 (a všech následujících období) tedy doporučuji: 1) pracovat s více předpověďmi z různých, prověřených zdrojů, 2) k zamýšlenému cíli plánovat bud několik cest, případně alespoň mít varianty pro klíčové body zvratu, které by mohly nastat (například u rozpočtu na rok 2021 doporučuji plánovat alespoň tři varianty, relevantní Vašemu oboru podnikání, zjednodušeně například  podle míry a časování nástupu konjunktury (Q2, Q3, Q4)), 3) v rozumných intervalech porovnávat realitu s plánem a okamžitě se přizpůsobit novým podmínkám, přeplánovat, případně úplně opustit dílčí projekt a vymyslet nové řešení. Údajně negativní vlastností kovového buvola, pod jehož vlivem bude rok 2021, je tvrdohlavost. Podle mě to vůbec není špatná vlastnost, na moře se také nevydáte, pokud nemáte jasný cíl a tvrdě za ním nejedete. Kovový buvol půjde tvrdošíjně za svým cílem, k němuž najde cestu díky své pečlivosti, pracovitosti a vytrvalosti. Zajímavé je, že klíčovou charakteristikou buvola je otevřenost a tu budeme potřebovat pro hledání způsobů, jak se vypořádat s nejistotou a změnami na naší cestě tímto rokem.

Petra Ester Jedlickova

Jednatelka – Managing Partner